Vad behöver jag för att köra ThermIQ?

Shop Forums Installation Vad behöver jag för att köra ThermIQ?

Tagged: , ,

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #6485
  Anonymous
  Inactive

  Hej!

  Det är möjligt att all information jag söker redan finns på nätet och på detta forum men jag har lite svårt att få ihop det i så fall. Jag har på värmepumpsforumet fått lite hjälp av Anders (samma Anders som här förutsätter jag) men jag känner ändå att jag inte har full koll så jag tänkte att jag frågar här så kanske denna tråd kan informera någon annan i framtiden också!

  Förutsättningar:

  Thermmia Diplomat 8, installerad i september med Thermia Online som är kopplad med kabel till mitt hemmanätverk.
  8 stycken Danfoss Living Connect-termostater som styrs av Danfoss Link CC. Den sistnämnda är identisk med Thermia Link CC och jag gjorde ett försök att integrera den med pumpen men det fungerade jättedåligt. Pumpen skenade hej vilt och vi hade över 25° varmt i delar av huset med elementen brusande trots att det var 15° varmt ute. Därför är nu inte Linken och pumpen integrerade med varandra längre.
  Övrig hårdvara är MacBook Pro, Time Capsule som wifi-router före ADSL-modemet där övrigt kablat är inkopplat. Jag har även en stationär PC med Win 7 men den är inte kopplad till nätverket och används i princip aldrig.

  Jag är djupt besviken på Thermia Online och kommer häva köpet av den, får se vad återförsäljaren säger om det! 🙂 Därför ämnar jag istället köra med ThermIQ som verkar stabilt och där det verkar finnas en aktiv utvecklare samt mycket bättre support.

  Det jag undrar nu är vad jag behöver skaffa för grejer för att kunna logga och styra min pump.

  Först, när det gäller val av kort, vilket ska jag ha? Jag har ju Link CC till mina termostater så är det ThermIQ-Link jag ska ha? När jag lämnar tillbaka Online kommer ju kortet och sändaren försvinna från systemet och då kommer väl inte ThermIQ-Link kunna prata med min Link CC? Har ThermIQ-Link stöd för den nya versionen av Thermia Link som sägs ska släppas senare i år? Ev. kommer jag skaffa den eftersom jag har fått lite insider info att den kommer vara grym!

  Jag har förstått att Raspberry Pi är det naturliga valet för mig. Jag har försökt läsa på om den men känner inte att jag får ihop det i huvudet hur den och ThermIQ-kortet ska jobba ihop.

  Nu känner jag att det blir väldigt många frågor på en gång så det mest överskådliga vore kanske om någon kunnig ville göra en “ThermIQ för dummies” med steg för steg instruktioner för hur någon med mina förutsättningar ska sätta upp systemet.

  Får jag tillbaka de 5500 kr som Online kostat mig så kommer givetvis de pengarna gå direkt till finansieringen av ThermIq-systemet!

  Med vänliga hälsningar
  Fred

  #6487
  Anders a
  Keymaster

  Många funderingar i samma post, ske se om jag kan bena ut några av dom:

  1. Vad behövs för att logga och styra med ThermIQ:
  Du behöver en ThermIQ, en Raspberry pi, ett minst 8GB högkvalitets SD-kort, en USB sladd och en USB-laddare till Raspberry:n.

  2.Hur börjar man?
  Finns instruktioner för hur man installerar en Linux-distribution på raspberry:n och installerar ThermIQs webserver ovanpå. Kräver lite Linux/datorvana men brukar funka för dom flesta. ThermIQ-kortet sitter på en USB sladd mellan Raspberryn och värmepumpen så att dom kan prata med varandra.

  3. ThermIQ eller ThermIQ-Link?
  I ditt fall så ska du ha ThermIQ-Link eftersom du har för avsikt att så småningom köra nån Thermia-lösning (Thermia-Link, -CC eller vad det nu kan komma att kallas) parallet. ThermIQ-Link är osynlig för Thermias lösningar.
  ThermIQ-Link: Om man vill kunna ha ThermIQ-loggning parallelt med Thermia-Link, CC eller online så ska man ha denna. MEN Det finns ingen systemkoppling mellan ThermIQ-Link och Thermia-Link, det är två helt olika system med helt olika funktioner.
  ThermIQ: Om man inte har någon annan Thermia-lösning

  #6490
  Anonymous
  Inactive

  Tack för svaret Anders!

  Då börjar det klarna lite. Jag har ingen Linuxvana men jag tror nog att jag ska kunna få till det mha instruktionerna och lite hjälp får forumen. Läser i instruktionen att Rasberryn måste kopplas till en PC för att installera “wheezy”. Här blir det lite problem för mig eftersom jag inte har en aktiv PC.

  Så Raspberryn kopplas med USB till ThermIQ-kortet. Det betyder att Rasberryn måste sitta i relativ närheten till pumpen, eller hur? Även det blir lite problem för mig eftersom jag inte har något smidigt eluttag i pannrummet.

  Om vi ponerar att jag bestämmer mig för att inte skaffa någon Thermia-lösning framöver, fungerar ThermIQ-link bra utan detta så det enda nackdelen med att köpa den varianten är den extra trehundringen i kostnad?

  Finns det några planer på smartphone-appar för ThermIQ?

  Mvh
  Fred

  #6506
  Anonymous
  Inactive

  Inga svar på mina följdfrågor…:-/

  #6507
  Anders a
  Keymaster

  Du måste ha en Raspberry oavsett om du har Link eller inte. Den ska strömmatas (220V) och kopplas med en USB in i Thermian där ThermIQ sitter. Sedan behövs en nätverkssladd för att koppla in Raspberryn till ditt lokala nätverk. Den kan vara lång men USB sladden bör vara så kort som möjligt, typ en meter.

  Det funkar både med en PC eller Mac för att sätta upp och sköta systemet men en grund i Linux är bra. En platta (iPad eller Android) funkar Ok att titta på statistiken men en telefon har för liten skärm för att vara bra.

  #6509
  Anonymous
  Inactive

  OK, då tänkte jag rätt när jag misstänkte att Raspberryn måste bo på/i/nära pumpen på grund av begränsningen i längd för USB. Nätverkskabel är redan dragen från pumpen till mitt LAN för Thermia Online så där är jag hemma.

  Dock kvarstår problemet med strömmatning av Raspberryn…finns det 220V på något sätt att hämta inne i pumpen?

  Sen undrar jag fortfarande om ThermIQ-link fungerar normalt utan Thermia Link. Detta eftersom jag kanske skaffar Thermia Link i framtiden och då är det ju dumt att inte skaffa ThermIQ-link nu.

  Jag kanske ska ställa de här frågorna på värmepumpforumet istället, där det finns fler aktiva användare av ThermIQ…

  #6510
  Anders a
  Keymaster

  Det finns inget 220V uttag inne i pumpen men där finns naturligtvis ställen att koppla in sig på om man har behörighet eller kunskap.

  ThermIQ-Link fungerar både med och utan Thermia Link så funderar du på att skaffa Link så är det den du ska ha så är du förberedd.

  Jag är oftare här än på värmepumpsforum men där inns ju många andra som kan svara. Har varit ute och rest några veckor och då hinns inte allt med…

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.